Αξιοθέατα

Εξερευνήστε την περιοχή και ανακαλύψτε τους κρυμμένους θησαυρούς της.

Ο Βράχος της Μονεμβασιάς με το θρυλικό του Κάστρο αποτελεί αναμφίβολα το βασικό αξιοθέατο της περιοχής και αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο για να το εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σημεία και αξιοθέατα που περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Άνω Πόλη Μονεμβασιάς

Ανηφορίζοντας από την κεντρική πλατεία φθάνει κανείς στην Άνω Πόλη, απ’ όπου η θέα προς την Κάτω Πόλη και τη θάλασσα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Το μόνο κτίριο που διατηρείται εδώ είναι η περίτεχνη εκκλησία της Θεοτόκου Οδηγήτριας - Αγίας Σοφίας, του 12ου αι. που στέκει αγέρωχη στην άκρη του γκρεμού.

Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς

Η αρχαιολογική συλλογή του Κάστρου Μονεμβασιάς στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Ελκομένου, στην Κάτω Πόλη, απέναντι από τον ομώνυμο ναό. Η οργάνωση αυτής της μόνιμης έκθεσης εντός του σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Μονεμβασιάς έχει ως βασικό στόχο την παρουσίαση στο κοινό μέρους των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν προκύψει από σωστικές κυρίως ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες που επί δεκαετίες διενεργούνται μέσα σε αυτό.

Σπήλαιο της Καστανιάς

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη. Η καταπράσινη ορεινή διαδρομή για το σπήλαιο ακολουθεί την ανατολική απόληξη του Πάρνωνα που σβήνει στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Νερόμυλος στα Τάλαντα

30 λεπτά νοτιοδυτικά της Μονεμβασιάς, στο γραφικό χωριό Τάλαντα και στο "φαράγγι του Μπαλλή", ανάμεσα σε μυρτιές, πλατάνια, καρυδιές και γάργαρο τρεχούμενο νερό, η παράδοση μένει ζωντανή και σας καλεί κοντά της.

Λαογραφικό Μουσείο Βελιών

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, που αποτελούν μνημεία και σύμβολα για το χωριό και είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία του. Στο χώρο αυτό, λίγες δεκαετίες πίσω, χτυπούσε η καρδιά του χωριού, αφού εκεί συναντιόνταν καθημερινά οι χωριανοί για να πάρουν νερό, να ποτίσουν τα ζώα και να πλύνουν οι γυναίκες.